Prima pagină

Date generale

Denumire oficială: Regatul Thailandei (Kingdom of Thailand)

Scurt istoric: În 1238, în partea centrală a Thailandei a fost  întemeiat regatul Sukhothai, numit de vecini Siam. Bangkok a devenit capitala regatului în 1782, sub dinastia Chakri, care domneşte şi în prezent.

În 1932, în urma unei lovituri de stat militare, Siamul s-a transformat din monarhie absolută în monarhie constituţională, iar în 1939 denumirea de Siam a fost  înlocuită cu cea de Thailanda.

În perioada 1941-1944, Thailanda a dus o politică pro-japoneză. Actualul rege Bhumibol Adulyadej a fost înscăunat în anul 1946. Cu unele intermitenţe, pânâ în anul 2008, puterea a fost deţinută de guverne militare. Alegerile generale din 2001 şi 2005 au fost câştigate de partidul miliardarului Thaksin Shinawatra, care a devenit premier şi a fost ulterior înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat militară (2006).

În 2007 a fost adoptată noua Constituţie a ţării, iar la 15 decembrie 2008, într-o sesiune  extraordinară a Camerei Reprezentanţilor, Abhisit Vejjajjiva, liderul Partidului Democrat a fost ales în funcţia de prim-ministru, care a format un guvern de coaliţie din 6 partide politice. În anul 2009 şi în primăvara anului 2010 au avut loc acţiuni de protest ale simpatizanţilor („Cămăşile roşii”) fostului premier Thaksin Shinawatra reprimate violent de armată. 

La 3 iulie 2011, partidul Pheu Thai condus de Yingluck Shinawatra, sora mai mică a fostului premier Thaksin, a câştigat primele alegeri democratice organizate după lovitura de stat din 2006, iar la 5 august Yingluck Shinawatra a devenit prima femeie prim-ministru din istoria Thailandei.

Încercările guvernului Yingluck de a amenda constituţia şi de a introduce o lege de amnistiere a persoanelor condamnate pentru rolul pe care l-au avut în destabilizarea ordinii publice și de drept au fost întâmpinate cu ostilitate de opoziţie, care a recurs la ample proteste de stradă. În urma protestelor, guvernul a dizolvat parlamentul anunţând organizarea de alegeri anticipate pentru 2 februarie 2014. Boicotate de principalul partid de opoziţie, Partidul Democrat alegerile au fost declarate neconstituţionale la 21 martie 2014. La 7 mai 2014, premierul Yingluck Shinawatra şi alţi 9 miniştri au fost demişi de către Curtea Constituţională. La data de 20 mai 2014, armata a impus legea marţială pe întreg cuprinsul ţării, iar la data de 22 mai 2014, Gen. Prayut Chan-ocha a înlăturat, prin lovitură de stat militară, guvernul ales democratic, a abrogat Constituția din 2007 și a impus la conducerea țării un Consiliu Național pentru Pace și Ordine, cunoscut și sub numele de junta militară.

Capitala şi principalele oraşe: Bangkok, Chiang Mai, Hat Yai, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pak Kret.

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 513.115 km2, împărţită în 8 mari regiuni, subdivizate în 76 de provincii.

Populaţia: 67.091.089 locuitori ( iulie 2012). Structura etnică: thai (75%), chinezi (14%), mon, khmeri, lao, malay, indieni.

Religia: budism (95%), islam (5%). În partea de sud a ţării, la în apropierea frontierei cu Malaiezia, musulmanii sunt majoritari.

Limba oficială: thailandeză.

Ziua naţională: 5 decembrie, ziua de naştere a regelui Bhumibol Adulyadej (n.1927).

Forma de guvernământ: monarhie constituţională.

Situaţia politică internă: Şeful statului – Regele Bhumibol Adulyadej; prim-ministrul – Gen. Prayuth Chan-Ocha, care este în același timp și liderul juntei militare – Consiliul Naţional pentru Pace şi Ordine; ministrul afacerilor externe – Gen. Thanasak Patimapragorn, vicepreşedinte al Comitetului pentru Pace şi Ordine.

Thailanda este o ţară nou industrializată având ca sectoare de bază industria constructoare de maşini, textilă, chimică, electronică şi turismul.

Celebrarea Zilei Naționale a României la Bangkok

02.12.2019

Cu prilejul celebrării Zilei Naționale a României, Ambasada României în Regatul Thailandei a organizat o recepție la care au participat membrii…

Celebrarea Zilei Naționale a României la Bangkok

02.12.2019

Cu prilejul celebrării Zilei Naționale a României, Ambasada României în Regatul Thailandei a organizat o recepție la care au participat membrii…

Procesul de votare din Regatul Thailandei, programul votării și documentele cu care se poate vota la alegerile prezidențiale pentru turul II

19.11.2019

În vederea desfășurării turului II al alegerilor prezidențiale din anul 2019, în Regatul Thailandei va fi deschisă o secție de votare: SEDIUL…